Liesbeth Homans: "Vier miljoen euro nutteloze investeringen in politiekazerne Wilrijk."

Op 19 januari 2012

De afbraak van de politiekazerne in Wilrijk en de bouw van een gevangenis in de plaats, kost de gemeenschap liefst vier miljoen aan investeringen die verloren gaan. Dat vernam Kamerlid Sophie De Wit van staatssecretaris Verheirstraeten. Het is de eerste keer dat er een cijfer op deze verloren investeringen wordt geplakt en het gedetailleerde kostenplaatje is hallucinant.

Dit is een greep uit de kosten, die recent geïnvesteerd werden in een te slopen gebouw:

Sanitair: 240 000 euro
Keukenrefter: 2 100 000 euro
Keukeninrichting: 935 000 euro
Elektriciteitswerken: 240 000 euro
Slijtagewerken: 370 000 euro 
 
Schietstand
Daar komt nog een schietstand van 200 000 euro bovenop die, ondanks de nakende sloop, toch geplaatst wordt. Over de kostprijs van de afbraak van het gebouw kon de staatssecretaris (bevoegd voor de Regie der Gebouwen die de kazerne beheert) nog geen raming geven. "Met deze regeringsbeslissing wordt een hoop overheidsgeld weggesmeten", concludeert De Wit.

Sophie De Wit: "De staatssecretaris verschuilt zich achter het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid om keuken en refter te vernieuwen. Maar kon de keuken dan niet beter worden gesloten? Het personeel maakt er blijkbaar weinig gebruik van en het gebouw wordt binnenkort al gesloopt: van een nutteloze investering gesproken… Blijkbaar was de Regie niet op de hoogte van de nieuwe bestemming van het gebouw, maar dan betaalt de belastingsbetaler toch een hoge prijs voor deze communicatieblunder!"

Draagvlak voor gevangenis?
Fractieleider in de Senaat en inwoner van Wilrijk, Liesbeth Homans, vreest voor een gebrek aan draagvlak voor een gevangenis in Wilrijk: "Er is nooit gecommuniceerd met de omwonenden van wijk Valaar. Dit was nochtans de voorwaarde van Stefaan De Clerck. Dat de stad Antwerpen akkoord is, blijkt voldoende te zijn. Het district Wilrijk en de omwonenden werden nooit gehoord. Terwijl je net over grote bouwprojecten goed moet communiceren. De federale regering leert dus niet uit haar fouten in Dendermonde en Beveren. Hoe lang duurt het vooraleer er actiecomités met juridische bezwaren opstaan?"
De N-VA blijft erbij dat de site aan het Justitiepaleis veel logischer was geweest. Zeker nu de regering overweegt om de nieuwe politiekazerne wel nabij het Justitiepaleis te plaatsen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is