Eerste snelheidsinformatieborden geplaatst in district Wilrijk

Op 7 juli 2016

De Antwerpse districten waren vragende partij voor snelheidsinformatieborden. Het eerste bord werd donderdag onthuld in de Kleine Doornstraat in Wilrijk. Automobilisten die niet te snel rijden, worden er voortaan beloond met een smiley. In de nabije toekomst komen er nog 9 snelheidsinformatieborden extra in het district Wilrijk en 18 borden verspreid over de andere districten. De borden zijn mobiel en kunnen afwisselend op verschillende locaties worden ingezet waar de nood het hoogst is.

Eind 2015 kondigde het college van burgemeester en schepenen aan dat tegen midden 2018 in alle woonwijken van de stad Antwerpen de maximumsnelheid van 30 km/u zal gelden.

Verschillende districten, niet in het minst Wilrijk, waren vragende partij om snelheidsinformatieborden (SIB’s) te plaatsen. Die blijven immers een belangrijk instrument om automobilisten de snelheidslimieten te doen respecteren. Ze geven ‘in real time’ feedback aan de bestuurder op een manier die ook het positieve effect van sociale controle laat spelen. Automobilisten die zich aan de snelheidslimiet houden, worden beloond met een smiley. SIB’s hebben dus een educatieve en sensibiliserende functie.

De stedelijke Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid (SGVA) sloot in opdracht van de stad een raamcontract af waarmee districten mobiele snelheidsinformatieborden kunnen aankopen. Alle districten kochten intussen reeds één of meer borden aan:

Aantal SIB’s

Antwerpen

3

Berchem

1

Borgerhout

2

Berendrecht-Zandvliet-Lillo

1

Deurne

2

Ekeren

2

Hoboken

2

Merksem

5

Wilrijk

10

TOTAAL

28

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Wanneer automobilisten erop gewezen worden dat ze te snel rijden, is de kans groter dat ze vertragen en de snelheidsbeperking respecteren. Zo vergroten we de verkeersleefbaarheid en -veiligheid in de woonstraten.

Wilrijk bijt de spits af 

Het district Wilrijk, dat met de aankoop van tien stuks het sterkst inzet op de snelheidsinformatieborden, bijt de spits af. Op donderdag 7 juli onthulde districtsvoorzitter Kristof Bossuyt samen met Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis het eerste SIB in de Kleine Doornstraat.

"We plaatsen het eerste bord niet toevallig hier", zegt Wilrijks districtsvoorzitter Bossuyt. "Deze straat ondervindt regelmatig hinder van automobilisten die te snel rijden. Met de SIB's hopen we hen op een positieve manier te sensibiliseren door een correct rijgedrag te belonen met een smiley."

De districten bepalen zelf in welke straten de snelheidsinformatieborden worden gezet. Ze concentreren zich daarbij op straten in zone 30 of woonstraten met 50km/u-regime.

Typische locaties zijn:

schoolomgevingen en woon-schoolroutes

omleidingstrajecten naar aanleiding van werven, evenementen,…

woonstraten waar (mogelijk) te snel gereden wordt en/of waar zich een verkeersveiligheidsprobleem stelt

straten waar het ongevalsrisico tijdelijk verhoogd is door specifieke omstandigheden zoals een werf of een bijzondere periode in het jaar (b. een straat nabij een speeltuin in de vakantieperiode).

De komende dagen zullen verspreid over het district Wilrijk nog negen andere SIB’s in het straatbeeld verschijnen. Daarna volgen de andere districten. Tegen oktober moeten alle borden operationeel zijn. Onderzoek wijst uit dat op een 30 km/u of 50 km/u-weg geplaatste displays het meest effect hebben gedurende een periode van 4 tot 5 weken. Daarom zullen de SIB’s maandelijks op een andere locatie verschijnen.

Verantwoordelijken: Kristof Bossuyt, voorzitter van het Wilrijkse districtscollege & -raad - Koen Kennis, Antwerps schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is