Tof voorstel van Dirk Rochtus: "Bel eens met Rubens of Van Dyck"

Op 15 maart 2016, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme

N-VA-gemeenteraadslid Dirk Rochtus wil de standbeelden in onze stad weer tot leven wekken. Hij stelt voor om historische personen te laten bellen met nieuwsgierige passanten.

Stel je voor. Een toerist passeert het standbeeld van Pieter-Paul Rubens op de Groenplaats en wil graag een woordje uitleg. Door zijn gsm in te scannen aan een paal of plaquette ontvangt hij enkele tellen later een oproep van de Antwerpse grootmeester zelf. In een telefonisch onderhoud doet Rubens spontaan zijn levensverhaal uit de doeken.

“In steden als Londen, Manchester en Chicago is het systeem van sprekende standbeelden al helemaal ingeburgerd”, vertelt Antwerps gemeenteraadslid Dirk Rochtus (N-VA). “Volgens mij zou het ook in Antwerpen perfect tot zijn recht komen. Het is een zinvolle investering die met relatief beperkte middelen gerealiseerd kan worden. Op die manier zouden onze monumenten nog meer dan vandaag hét visitekaartje van de stad worden.”

“Meegaan met onze tijd”

Freddy Michiels, auteur van het boek 55 Heroes in Antwerpen, schaart zich volledig achter het voorstel van Rochtus. Michiels besprak twee jaar geleden 55 Antwerpse standbeelden waar een speciaal verhaal achter schuilt. “Ik kreeg veel lovende reacties, waaronder opvallend veel van mensen uit de streek”, zegt hij. “Dit is een mooie manier om de beelden dichter bij Antwerpenaren en toeristen te brengen. Weinig mensen gaan met een boek door de stad lopen en als stad moet je nu eenmaal inspelen op de hedendaagse mogelijkheden en ontwikkelingen.”

Michiels denkt in de eerste plaats aan standbeelden van bekende kunstenaars zoals Rubens, Van Dyck en Jordaens. “Maar ook de stadslegende van Brabo en onbekendere pareltjes, zoals het standbeeld van diamantslijper Lodewyk Van Bercken op de Meir, zijn hier perfect voor geschikt.”

Volgens Dirk Rochtus moet het mogelijk zijn om ons erfgoed nog deze legislatuur tot leven te wekken. “Er zijn tal van synergieën denkbaar met andere domeinen”, zegt hij. “Naast cultuur en toerisme is er ook een educatief aspect aan verbonden. Een scanbare plaquette is zelfs geen noodzaak, want het virtuele gesprek kan in principe ook worden opgestart met een QR-code of door het invoeren van een korte URL.”

Op de bevoegde gemeenteraadscommissie hoopt Dirk Rochtus vanavond een engagement te krijgen van schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V). De Antwerpse cultuurschepen wou maandag nog niet ingaan op het voorstel.

koen de beuckeleer

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is