Bibliotheek Bist maakt kans op titel 'Beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel

Op 7 juni 2019, over deze onderwerpen: Cultuur

De Wilrijkse Bibliotheek Bist dingt mee naar de titel van ‘Beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel’. De winnaar wordt bepaald via onder meer een publieksstemming in augustus.

Elke twee jaar verkiezen het vakmagazine Bibliotheekblad en de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheken, Archieven en Documentatiecentra (VVBAD) de beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel. Uit 24 nominaties selecteerde de vakjury zes kandidaten. Bibliotheek Bist werd gekozen als kandidaat voor de provincie Antwerpen.

De winnaar wordt bekendgemaakt op 19 september. Voordien worden alle genomineerde bibliotheken bezocht door de vakjury. Zij bekijkt onder meer de collectie en de klantgerichtheid, maar ook de lokale verankering en de netwerkfunctie. In augustus kan ook het publiek zijn stem uitbrengen via internet.

 

“Liefde voor literatuur delen”
“Bibliotheek Bist, de districtsbibliotheek van Wilrijk, maakt deel uit van de bibliotheken van Antwerpen maar is vooral lokaal erg ingebed. Samen met cultuurcentrum De Kern maken we werk van een boeiend cultureel aanbod op maat van onze inwoners”, vertelt bibliothecaris Birgit Vanackere van Bibliotheek Bist. “We kunnen dit realiseren mede door de inzet van onze vele vrijwilligers die de bib tot bij de mensen brengt, want we willen er zijn voor en door onze bezoekers. Met veel auteurslezingen, leesclubs, voorleesuurtjes in verschillende talen, boekstartmomenten, samenleesgroepen enzovoort willen we onze liefde voor literatuur delen met onze lezers.”

“Vanuit de stad zetten we sterk in op het moderniseren van onze verschillende bibliotheken”, aldus Antwerps schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud. “We willen onze bibliotheken omvormen tot moderne gezellige ontmoetingsplaatsen en rustruimtes die aanzetten tot lezen. Want lezen is zo belangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen, jongeren en volwassenen. Bibliotheek Bist in Wilrijk is onder andere met haar verregaande digitalisering en automatisatie een mooi voorbeeld van zo’n moderne invulling.”

“Met een grote jeugdhoek, een gezellige koffiebar, meer dan 60 vrijwilligers en een enthousiast team die van onze bib zo een unieke plek maken, is deze erkenning nu al fantastisch”, vindt Wilrijks districtsschepen voor cultuur Hans Ides. “Als ik al een beetje mag vooruitkijken, durf ik zeggen dat ons gedurfd uitleensysteem, de grote variatie aan te ontlenen materiaal en de glimlach van iedereen die er werkt ons ook echt een sterke kandidaat maken voor de oppergaai.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is