Oplossing voor achtergelaten deelsteps

Op 7 december 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit & Openbare Werken, Politie & Veiligheid

Op de districtsraad van december kaartte Xeno Wauters de problematiek van de deelsteps in Wilrijk aan. Hij wees erop dat sinds 2021 het aantal elektrische steps op het Antwerpse grondgebied enorm is toegenomen. Allereerst benadrukte hij dat dergelijke deelsteps een positieve impact hebben op de deelmobiliteit in de stad en de districten. Daarom vindt Xeno het belangrijk om dergelijke alternatieve vervoersmiddelen te blijven stimuleren.

Ondanks de positieve impact op de deelmobiliteit, brengen deze deelsteps ook overlast met zich mee. Xeno stelt vast dat deze steps vaak worden achtergelaten op ongepaste en gevaarlijke plaatsen. Dit zorgt voor problemen onder andere voor senioren, slechtzienden, mensen met kinderwagens, enz. Net zoals anderen, wenst Xeno een oplossing voor dit probleem. Hij verwees in zijn tussenkomst naar het initiatief van schepen Koen Kennis om actie te ondernemen tegen het wildparken van deelsteps. Xeno wou graag weten wat de resultaten waren van deze gespreken.

Districtsburgemeester Kristof Bossuyt gaf het volgende antwoord: ‘Er werd een plan van aanpak overgemaakt. Terreinmedewerkers moeten de foutief geplaatste deelsteps wegnemen of verplaatsen. De laatste gebruiker van de step zal gecontacteerd worden. Er zal een foto genomen geworden en nagegaan worden of die foto waarheidsgetrouw is. Nadien volgt er een boete wegens incorrect stallen. Bij herhaaldelijke overtredingen kan men overgaan tot het blokkeren van de gebruiker. De stad zal in het historisch centrum dropzones aanbrengen. Het systeem zal geëvalueerd worden en nadien volgt er wellicht een uitbreiding van die zones in de volledige binnenstap. Anderzijds is men bezig met no-parkzones. Indien men daar de step wil parkeren kan men de rit niet beëindigen. Tenslotte komen er speedzones waarbij de snelheid automatisch zal begrensd worden naar acht kilometer per uur. Iedereen kan het verkeerdelijk parkeren van steps melden en dan worden die binnen de 24 uur weggenomen.’

Xeno was blij met het antwoord van districtsburgemeester Kristof Bossuyt en volgt de situatie op.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is