Vernieuwd bedrijventerrein Terbekehof aan A12 geopend met warmtenet: “Hiermee halen we Antwerpen uit het tijdperk van de fossiele brandstoffen”

Op 9 oktober 2021

Na twee en een half jaar werken is het vernieuwde bedrijventerrein Terbekehof aan de A12 in Wilrijk eindelijk kunnen openen. “Dankzij een complexe renovatie werd een duurzaam en aantrekkelijke site gecreëerd die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.”

Initiatiefnemers POM Antwerpen (provinciale ontwikkelingsmaatschappij), HIW, Water-link, Aquafin, ISVAG, stad Antwerpen en district Wilrijk stellen met trots het nieuwe bedrijventerrein voor. De verouderde site kreeg een complete make-over waarbij ook de problemen met wateroverlast grondig werden aangepakt. Water-link en Aquafin legden nieuwe gescheiden rioleringen aan met grote kokers voor de afvoer van regen- en vuilwater. Er werden ook collectieve waterbuffers gelegd.

Verder zijn de bedrijven nu ook om een warmtenet aangesloten, gevoed door de restwarmte van de afvalenergiecentrale van ISVAB. Het warmtenet levert een klimaatwinst op van vermeden CO2-uitstoot goed voor 2.200 voertuigen per dag.

Luchtkwaliteit

“We zijn erg tevreden met het nieuwe bedrijventerrein”, zegt Karel Cardoen, voorzitter van Handel en Industrie Werkt. “Onze bedrijven focussen nu verder op duurzaamheid, we zijn erg blij met het nieuwe warmtenet.” “De positieve impact op de lokale luchtkwaliteit primeert voor mij”, voegt Kristof Bossuyt (N-VA) toe, districtsburgemeester van Wilrijk en voorzitter van ISVAG. “Daarnaast onderstreep ik dat ISVAG heeft aangetoond dat het ondermeer haar rol als katalysator voor het warmtenet meer dan waar heeft gemaakt.”

Ludwig Caluwé (CD&V) dan voor POM en als gedeputeerde voor onder andere innovatie: “Het was aangenaam met bedrijven en zoveel verschillende instanties en overheden samen te werken. Vaak hebben we het over de grote versnippering, maar hier lukte het om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en houden.”

Fossiele brandstoffen

“De eerste prioriteit blijft om ons afval zoveel mogelijk te verminderen”, aldus Antwerps schepen voor onder andere stads- en buurtonderhoud, Els van Doesburg (N-VA). “Wat overblijft, moeten we nuttig gebruiken. Een warmtenet dat gevoed wordt op basis van restafval is veel duurzamer dan alle andere mogelijke oplossingen op fossiele brandstoffen. Beter voor de lucht die we inademen, beter voor het klimaat.”

Collega schepen voor leefmilieu, Tom Meeuws (Vooruit), voegt daaraan toe: “Het warmtenet Terbeke vormt binnenkort maar een schakel in een stadsbreed warmtenet dat zich uitstrekt van noord naar zuid en dat heel wat bronnen en afnemers zal verbinden. Hiermee halen we onze stad uit het tijdperk van de fossiele brandstoffen.”

De heraanleg kostte 13,9 miljoen euro en kon rekenen op meer dan 11 miljoen euro aan Vlaamse subsidies.

 

Bron: HLN

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is