N-VA Wilrijk:"Beslissing minister De Clerck (CD&V) is onbegrijpelijk"

Op 3 december 2011

Nieuw arresthuis komt zeker in Wilrijkse rijkswachtkazerne

De nieuwe strafinrichting moet het arresthuis in de Begijnenstraat, in het centrum van de stad, vervangen. De beslissing is een uitvoering van het Masterplan van ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V).

Om de nieuwe gevangenis te kunnen bouwen, moet wel nog een oplossing gezocht worden voor de diensten van de federale politie die nu nog aan de Boomsesteenweg gehuisvest zijn.

Een timing voor het nieuwe arresthuis is nog niet bekend. Verwacht wordt dat het gebouw over enkele jaren klaar zal zijn.

Het huidige en totaal verouderde arresthuis in de Begijnenstraat verdwijnt. In de plaats komt een woonproject met een groene zone. Daarover bestaat al een formele beslissing. Kant en klare plannen zijn er voor deze site echter nog niet.


"Onbegrijpelijk"

De keuze voor de Boomsesteenweg als nieuwe locatie voor een arresthuis doet weinig stof opwaaien in Antwerpen. Toch is het Wilrijkse districtraadslid Kristof Bossuyt, die deze week Open VLD voor N-VA verruilde, niet te spreken over de beslissing.

"Inspraak is er nooit geweest en logisch is de keuze voor Wilrijk allerminst. Binnenkort moeten arrestanten dus van het nieuwe justitiepaleis naar Wilrijk en terug gebracht worden. Het zou veel logischer zijn om een arresthuis te bouwen achter het justitiepaleis. Maar blijkbaar is dergelijke inplanting binnen de Singel onbespreekbaar. Het lijkt wel alsof de lusten voor de binnenstad zijn en de lasten voor de districten", zegt Bossuyt.


Renovatie

De federale regering gaf vrijdag ook groen licht voor de verdere renovatie van het oude Antwerpse gerechtsgebouw aan de Britselei. Dat zal ingericht worden voor het hof van beroep, het parket-generaal, het arbeidshof en het auditoraat-generaal. Deze diensten zitten voorlopig nog altijd in een gebouw op de Waalsekaai. Dat hof van beroep wordt op termijn afgebroken.

patrick van de perre

© 2011 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is