Wilrijk feest een weekend lang met 124ste jaarmarkt

Op 30 juli 2015

Op maandag 10 augustus is het feest in het centrum van Wilrijk. De  jaarmarkt zorgt voor een waaier aan festiviteiten. Ook tijdens het voorafgaande weekend valt er heel wat te beleven op en rond de Bist.

De jaarmarkt is het traditionele hoogtepunt op de Wilrijkse feestkalender. De feestelijkheden spreiden zich uit over het volledige weekend van 7 tot en met 10 augustus, met de jaarmarktdag op maandag 10 augustus als apotheose.

Optredens en vuurwerk

De jaarmarkt verwelkomt op maandag 10 augustus enkele Vlaamse toppers. Luc Steeno en Get Ready! brengen sfeer op het podium, waarna het traditionele jaarmarktvuurwerk voor het slotakkoord zorgt. Ook de dagen ervoor weerklinkt er heel wat muziek. Sergio bouwt op zondagavond een feestje en warmt zo iedereen op om mee te zingen met ‘Swinging Bist’.

Twee wielerwedstrijden: dernyfestival én dameskoers

In het kader van het feestjaar ‘1250 jaar Wilrijk’ krijgt het Wilrijkse jaarmarktweekend er een extra wielerwedstrijd bij.

Het traditionele dernyfestival - dat dit jaar aan zijn 21ste editie toe is – verhuist naar vrijdag 7 augustus. Vanaf 18.30 uur bekampen heel wat topwielrenners elkaar in een razendsnelle race van 100 kilometer achter dernymotoren. Nationaal kampioen Preben Van Hecke bevestigde alvast zijn komst naar Wilrijk en als eregast strikten de organisatoren André Meganck, jarenlang de vaste assistent van de wielercommentatoren van de VRT.

Op de jaarmarktdag (maandag 10 augustus) wordt een gloednieuwe extra wielerwedstrijd georganiseerd voor dames. Met de wielerzusjes Druyts (waarvan Kelly en Jessy al internationale medailles behaalden) staat Wilrijk stevig op de kaart van het dameswielrennen. De organisatoren mikken dan ook op een sterk deelnemersveld met enkele lokale toppers. Het criterium start op de jaarmarkt om 15 uur.

Veemarkten

De veemarkten blijven het kloppende hart van de jaarmarkt. Op maandagochtend wordt het centrum van Wilrijk bevolkt door honderden landbouwpaarden, runderen, geiten en tal van andere diersoorten. Vooral voor kinderen blijft de ontmoeting met deze dieren een onvergetelijke ervaring.

Trottinettenkoers: nostalgie op twee wielen

Vorig jaar werd de trottinettenkoers met succes van onder het stof gehaald. Ook dit jaar kunnen jong en oud het op maandagmiddag tegen elkaar opnemen op steps (trottinetten) op een gesloten parcours op de Bist, om een mooie prijs te winnen.

Tentoonstellingen

Tijdens het jaarmarktweekend zijn er tal van tentoonstellingen in het centrum van Wilrijk van onder andere schildersverenigingen, aquariumhouders en oldtimerclubs. In het districtshuis wordt werk getoond van Christel Weyts, die vorig jaar de wedstrijd van het Schildersateljee won.

In cultuurcentrum De Kern wordt, in het kader van het feestjaar ‘1250 jaar Wilrijk’, een bijzondere kunsttentoonstelling gehouden voor deze verjaardag. De Sint-Lukasgilde exposeert niet alleen werken van haar eigen leden, maar ook van de bevriende vereniging Form Bild Farbe uit Niedernhausen, de Duitse zustergemeente van Wilrijk.

Persconferentie wielerwedstrijden

Het volledige deelnemersveld van de wielerwedstrijden wordt bekendgemaakt op een persconferentie op dinsdag 4 augustus om 19.30 uur in Praatcafé ’t Spant, Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk.

Praktisch

  • 124ste Wilrijkse jaarmarkt op maandag 10 augustus met onder meer kermis, veemarkten, trottinettenkoers, dameswielerwedstrijd, optredens en vuurwerk
  • voorafgaand feestweekend op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 augustus met onder andere kermis, dernyfestival, rommelmarkten, tentoonstellingen en optredens
  • centrum Wilrijk (Bist, Kern, Heistraat, Jules Moretuslei en omgeving)
  • volledig programma en gratis inschrijven voor de trottinettenkoers op www.wilrijk.be, klik door naar jaarmarkt

Verantwoordelijke districtsschepenen: Kristof Bossuyt, voorzitter districtscollege en -raad, bevoegd voor evenementen en communicatie - Robert Moens, districtsschepen bevoegd voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is