Boekstraat wordt schoolstraat

Op 22 maart 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit & Openbare Werken

Vanaf 1 april krijgt het district Wilrijk er een schoolstraat bij, namelijk de Boekstraat. Deze ingreep zal de verkeersveiligheid voor leerlingen en buurtbewoners verbeteren.

Om grote drukte met draaiende voertuigen aan de schoolpoort te vermijden, wordt er in de Boekstraat een schoolstraat ingevoerd. Een nadarhek, dat ter hoogte van de Sint-Jan Vianneystraat geplaatst wordt, sluit de straat af. Zo wordt er aan het begin en het einde van de schooldag voorrang gegeven aan schoolgaande kinderen en hun ouders of begeleiders die zich te voet of met de fiets verplaatsen.

 

Twee keer halfuur per dag

Aan het begin en het einde van de schooldag wordt dat stuk van de straat gedurende een half uur afgesloten voor inrijdend gemotoriseerd verkeer. De toegang is verboden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8 tot 8.30 uur en van 15.15 tot 15.45 uur. Op woensdag van 8 tot 8.30 uur en van 11.45 tot 12.15 uur. Daardoor wordt de verkeerssituatie vlak voor de school veel veiliger en aangenamer voor wie de woon-schoolverplaatsing te voet of met de fiets maakt. Wagens die geparkeerd staan in de schoolstraat kunnen altijd stapvoets de Boekstraat uitrijden.

Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis: “Schoolstraten vragen een engagement van de scholen om gemachtigde opzichters te voorzien. Als alle randvoorwaarden vervuld zijn en leiden tot een veiligere schoolomgeving, is dat een goede zaak voor iedereen.”

Wilrijks districtsschepen voor jeugd en lokale onderwijszaken Hans Ides: “We zijn blij met deze tweede Wilrijkse schoolstraat. Samen met de lokale basisscholen besteden we veel aandacht aan verkeersveiligheid. De schoolstraat vormt daarbij samen met de fietsroutekaart een belangrijke maatregel.”

Momenteel zijn er 12 schoolstraten in de stad Antwerpen. Vanaf 1 april komt daar de schoolstraat in de Boekstraat bij en na de paasvakantie volgen er nog twee schoolstraten; één in Borgerhout en één in Merksem.

 

Proefproject

Het schoolstraatstatuut voor de Boekstraat is een proefproject dat gedurende 9 maanden loopt, tot 31 december 2019. Daarna wordt het geëvalueerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is