Nieuwe wandelbrochure zet Wilrijkse begraafplaatsen in de kijker

Op 8 oktober 2016, over deze onderwerpen: Erfgoed

Vanuit historisch oogpunt zijn de begraafplaatsen in het centrum van Wilrijk zeker een bezoek waard. Voor geïnteresseerden is er nu de nieuwe wandelbrochure ‘Van verdwenen kerkhof naar begraafplaats’, waarin de kring voor heemkunde Wilrica en het district Wilrijk hun geschiedenis vertellen.

De brochure over de Wilrijkse begraafplaatsen, die op vrijdag 7 oktober werd voorgesteld in het districtshuis, neemt de lezer en wandelaar mee naar de plekken waar Wilrijkenaars door de eeuwen heen begraven werden: de omgeving rond de Sint-Bavokerk, het ‘Oud Kerkhof’ naast de Jules Moretuslei en ten slotte de begraafplaats Steytelinck.

Auteur en Wilrica-lid Jef De Mey licht in de brochure uitgebreid de symboliek toe van vele grafmonumenten en vertelt het verhaal van heel wat vooraanstaande Wilrijkenaars en Antwerpenaars die in Wilrijk begraven zijn, zoals onder meer de brouwersfamilie De Koninck, de adellijke geslachten della Faille en Moretus , oud-burgemeesters Flor Huysmans en Gaston Fabré en weerstanders zoals de gebroeders De Wachter.

“Met deze brochure laat Wilrica ons kennismaken met de prachtige kerkhoven in het centrum van Wilrijk”, zegt districtsschepen voor erfgoed Linda Verlinden.  “Maar we komen ook heel wat te weten over het geitendorp zelf en heel wat prominente inwoners ervan.”

De brochure ‘Van verdwenen kerkhof naar begraafplaats’ is vanaf zaterdag 8 oktober verkrijgbaar aan de infobalie van het Wilrijkse districtshuis (Bist 1, 2610 Wilrijk) en kost 1 euro.

Op www.wilrijk.be bezoekt auteur Jef De Mey alvast enkele opmerkelijke graven op de Wilrijkse begraafplaatsen. U vindt het webartikel via deze rechtstreekse link.

Verantwoordelijken: Linda Verlinden, districtsschepen voor erfgoed - Hans Ides, districtsschepen voor groen en begraafplaatsen - Kristof Bossuyt, voorzitter districtscollege & -raad en bevoegd voor communicatie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is