U bent hier
POLITIEK RAPPORT. “Wilrijk heeft alles om autonoom te fungeren, we hebben onze eigen identiteit”
Wilrijk - Aan ambitie was er geen gebrek in het Geitenkoppen-district Wilrijk de voorbije zes jaar. Maar enkele opeenvolgende grote crisissen zorgden ervoor dat minder kon gerealiseerd worden dan gepland was. Districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA) is kritisch voor het eigen bestuur, maar ook trots op wat wel werd uitgevoerd. Johan Peeters, voorzitter van Vooruit Wilrijk, geeft een dikke buis.
7,5/10
Rapport van de burgemeester
“Ik was veel meer verheugd over de eerste legislatuur, waar we echt grote veranderingen hebben kunnen bewerkstelligen”, zegt districtsburgemeester Kristof Bossuyt. “Toen hebben we onder andere de mooie stripmuur van Jommeke gerealiseerd, de grijze nutskasten opgevrolijkt en voor verbloeming en vergroening van het district gezorgd. Ook de noodzakelijke heraanleg van de Kleine Steenweg was een belangrijke realisatie.”
Voor deze legislatuur is Bossuyt tevreden over de kinderboerderij. “Die was helemaal verloederd en is nu succesvol weer tot leven gebracht. Ik ben ook blij dat er eindelijk opnieuw een invulling wordt gegeven aan het Steytelinckpark.”
Bossuyt is kritisch over de voorbije zes jaar: “We hebben ook een aantal pleinen en straten aangepakt, zoals het Berkenveldplein, het Michel Willemsplein, de Cederlaan en de tuinstraat in de Aziëlaan. Maar er is nog zo veel werk op de plank. Ik ben wel wat gefnuikt geweest in deze legislatuur. Door corona, door de energiecrisis, door de steeds duurdere grondstofprijzen…”
“We hebben veel minder kunnen uitvoeren dan gepland was, enkel en alleen omdat alles duurder is geworden. Neem nu bijvoorbeeld de aanleg van een fietspad. Voor bepaalde grondstoffen betaal je in vergelijking met vier jaar geleden 47 procent meer. Wanneer een fietspad uiteindelijk drie miljoen kost en je hebt maar een investeringsbudget van twee miljoen, dan word je wel even ‘bam’ tegen de muur gedrukt.”
Lintjes doorknippen
“Wij hebben altijd bewust veel proberen in te zetten op onderhoud. Dat is minder sexy. Dan kan je als burgemeester niet vaak lintjes gaan doorknippen, wat electoraal gezien altijd wel beter is”, zegt Bossuyt.
“Maar onderhoud is cruciaal, omdat je daar grotere kosten mee vermijdt. En dan kan je met minder geld meer gedaan krijgen. Voor grote projecten van heraanleg gaan wij veel meer samenwerken met een partner als Waterlink. Omdat die dan financieel participeren. Dan kunnen we met onze beperkte middelen toch iets meer doen. Maar er is gewoon heel veel werk voor de boeg.”
Geitenkoppen
“Wij hebben een bloeiende middenstand. Het is ontzettend belangrijk dat ook mensen met de wagen die handelaars vlot kunnen bereiken en zich niet blauw moeten betalen om hun wagen te parkeren. We hebben ook een bloeiend industriegebied. Wij hebben eigenlijk alles om volledig autonoom te blijven fungeren. Maar we hebben vooral onze eigen identiteit. Wij zijn het Geitenkoppendistrict. Onze Geitenstoet is de tweede grootste folklorestoet naast Rosbeiaard.”
Bossuyt is trots op ‘zijn’ Wilrijk: “Wij spreken nog altijd, als we naar de Bist komen, over naar ‘t dorp gaan... Ondanks het feit dat we 42.000 inwoners groot zijn. Die identiteit moet bewaard blijven. Onze tradities, die vinden wij belangrijk. Daar zullen wij op blijven inzetten.”
“Maar er is nog veel werk aan de winkel”, geeft Bossuyt toe. “Onder andere effen voetpaden staan hoog op het prioriteitenlijstje voor de volgende legislatuur. Ook de aanleg van het fietspad in de Heistraat, de aanleg van de fietsstraat aan de Spoorweglaan en het doortrekken van het fietspad in de Doornstraat tot in Kontich staan in uitvoering.”
Kerntaak
“Wij hebben voor onze inwoners een regioloket. Mensen kunnen hier gelukkig nog altijd zes dagen op zeven terecht. In vele andere districten is dat niet het geval, terwijl dienstverlening toch nog altijd een kerntaak is.”
Ondanks het feit dat er wel heel wat zaken gerealiseerd zijn, is Bossuyt streng voor z’n eigen bestuur. “Meer dan een 7,5 ga ik me daar echt niet voor geven. Ambitie hadden we genoeg, maar een aantal crisissen op rij hebben ervoor gezorgd dat we minder konden realiseren dan gepland. In tegenstelling tot linkse partijen blijven wij ook investeren in ons industriegebied. Daar wonen geen mensen en zijn dus geen stemmen te ronselen, maar die industrie is wel levensbelangrijk voor Wilrijk”, besluit Bossuyt.
6/10
Ons rapport
Het district, dat al twee legislaturen bestuurd wordt door dezelfde coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD, staat voor heel wat grote uitdagingen. Zo heeft het vanwege zijn geografische ligging te kampen met belangrijke verkeersaders die geen bevoegdheid zijn van het district, maar wel een enorme impact hebben op haar inwoners.
“Zeven unieke en diverse wijken, één bruisend Wilrijk. Dat is zeven keer een wijk met karakter en eigenheid die het geheel van Wilrijk uniek maken. Neerland, Oosterveld, Elsdonk, Hoogte, Valaar, Koornbloem en het Centrum vormen de puzzelstukjes van ons DNW. Dat DNW en het geluk van onze inwoners willen wij verder versterken.” Zo stond te lezen in het bestuursakkoord voor 2019-2024.
Onder andere de aanleg van een aantal fietsstraten in die verschillende wijken heeft het bestuur niet helemaal kunnen waarmaken tijdens deze legislatuur. Dat is uiteraard deels toe te schrijven aan de coronacrisis en de stijgende grondstofprijzen. Of de bewoners van de verschillende wijken effectief gelukkiger zijn geworden onder dit bestuur, zal blijken uit hun keuze op 13 oktober.
Bron: GVA