Wilrijk zet historische Olympiërs in de kijker

Op 3 augustus 2016, over deze onderwerpen: Sport

Het Wilrijkse districtsbestuur zet de zeven Wilrijkenaars die ooit deelnamen aan de Olympische Spelen in de kijker met een tentoonstelling. De expo loopt van 5 tot en met 31 augustus.

“Als districtsbestuur vonden we het gepast om onze inwoners tijdens de Olympische Spelen te laten kennismaken met onze eigen gewezen Olympiërs”, zegt districtsschepen voor sport Robert Moens. “Daarom creëerden we een passend eerbetoon in samenwerking met auteur Jef Verstappen. Hij bracht het Wilrijkse sportlandschap onlangs in kaart met zijn boek ‘Een eeuw sportgeschiedenis in Wilrijk’ en heeft dus een enorme kennis over dit onderwerp.”

In de wachtruimte van het Wilrijkse gemeenschapscentrum (Bist 1, 2610 Wilrijk) kunnen bezoekers van 5 tot en met 31 augustus alle Wilrijkenaars ontdekken die al deelnamen aan de Olympische Spelen.

De volgende Wilrijkse sporters zijn opgenomen in de tentoonstelling:

André Fierens (Antwerpen 1920, voetbal)
Roger De Pauw (Londen 1948, wielrennen)
Isidoor Van de Wiele (Londen 1948, atletiek)
Bruno Brokken (Montreal 1976, atletiek)
Karin Verguts (Moskou 1980, atletiek)
Eddy Annys (Los Angeles 1984, atletiek)
Ilse Heylen (Athene 2004, Peking 2008 en Londen 2012, judo)

Twee van hen keerden terug met een medaille. André Fierens won met de Belgische voetbalploeg in 1920 een gouden medaille, terwijl Ilse Heylen brons behaalde op de Spelen van 2004. Andere atleten, zoals sprintster Karin Verguts en hoogspringer Eddy Annys, zetten tijdens hun carrière dan weer resultaten neer die tot op heden ongeëvenaard zijn in België.

Naast een beknopt overzicht van de sportprestaties van deze atleten krijgen bezoekers ook enkele attributen van de sporters te zien, zoals een wedstrijdkimono van Ilse Heylen en een shirt van Eddy Annys.

De tentoonstelling is van 5 tot en met 31 augustus doorlopend te bezichtigen tijdens de openingsuren van het Wilrijkse gemeenschapscentrum. Ook tijdens het jaarmarktweekend (5-8 augustus) is de tentoonstelling toegankelijk.

De verhalen van de Wilrijkse Olympiërs zijn ook terug te vinden op de website www.wilrijk.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijken: Robert Moens, districtsschepen bevoegd voor sport - Kristof Bossuyt, voorzitter districtscollege en -raad, bevoegd voor evenementen en communicatie, 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is