U bent hier
Antwerpen start met Huizen van het Kind
Met een kick-off startte de stad Antwerpen vandaag officieel met de ontwikkeling van de Huizen van het Kind. De Huizen van het Kind willen informatie en dienstverlening voor (toekomstige) ouders en gezinnen bundelen. Ze vinden er niet alleen informatie en ondersteuning, maar kunnen er ook deelnemen aan activiteiten en andere ouders ontmoeten. De eerste twee Huizen van het Kind in Antwerpen zijn gepland in het najaar van 2014. Vanuit sociaal beleid investeren stad en OCMW fors in de realisatie van de Huizen van het Kind. In 2014 is bijna 2 miljoen euro voorzien. Ook Kind en Gezin en de vele partners investeren in de Huizen van het Kind.
De Huizen van het Kind willen informatie en ondersteuning voor (toekomstige) ouders en gezinnen op één plek bundelen. Zo kunnen ze er terecht in een consultatiebureau voor het jonge kind of advies inwinnen bij de Opvoedingswinkel. Ook De Kraamvogel, een expertisecentrum kraamzorg, biedt er zijn diensten aan. Er zal een onthaal- en informatiepunt zijn waar gezinnen terecht kunnen met al hun vragen over het grootbrengen van kinderen.
Met de aangeboden expertise richten de Huizen van het Kind zich zowel op toekomstige ouders als op ouders van kinderen, tieners en jongeren (tot 24 jaar). Daarnaast wordt een aanbod voor kwetsbare ouders uitgewerkt zodat zij sterker staan in de opvoeding van hun kinderen.
Ten slotte willen de Huizen van het Kind ook een ontmoetingsplaats zijn voor ouders en kinderen. Ze kunnen er elkaar ontmoeten en ervaringen delen. Naast ouders zijn ook andere gezinsleden er welkom. De Huizen van het Kind willen uitgroeien tot plaatsen waar ouders ook terecht kunnen om te spelen met hun kind en aan gezinsactiviteiten kunnen deelnemen, zonder vraag naar advies of informatie.
De Huizen van het Kind in Antwerpen
In Antwerpen is 30% van de inwoners jonger dan 25 jaar. Bovendien leeft bijna ¼ van hen in kansarmoede. Daarom wil de stad dat ouders en gezinnen op één plek en op een toegankelijke manier informatie over opvoeding kunnen krijgen. De stad werkt hiervoor samen met het OCMW Antwerpen, Kind en Gezin, Kind en Preventie vzw, Thuishulp vzw, CAW Antwerpen, ECK De Kraamvogel en andere partners.
Al deze partners brengen hun aanbod voor gezinnen samen in de Huizen van het Kind. De bestaande consultatiebureaus worden hierin geïntegreerd en zullen de ingangspoort voor de Huizen van het Kind vormen – zij bereiken 97% van de kinderen in hun eerste levensjaar.
Het aanbod preventieve gezinsondersteuning wordt nog verder uitgebreid. In 2014 realiseert de stad samen met het OCMW, het Huis van het Nederlands, het CAW, de Kraamvogel en anderen bijkomend aanbod op volgende vlakken:
- oefenkansen Nederlands;
- opvoedingsondersteuning voor ouders van tieners;
- begeleiding van (kwetsbare) zwangere vrouwen;
- ontwikkelingsstimulering voor peuters tot 3 jaar i.f.v. een succesvolle start in de kleuterschool;
- ICT-oefenkansen.
De Huizen van het Kind zijn er voor en door gezinnen: van bij de start wordt ingezet op gebruikersparticipatie en vrijwillige inzet.
De komende jaren worden verspreid over alle districten in totaal 17 Huizen van het Kind gepland. De eerste twee Huizen zijn gepland voor het najaar van 2014, in Deurne-Noord en Oud-Borgerhout. Er wordt ook een virtueel huis voorbereid dat als ingangspoort dient voor alle vragen van ouders over het grootbrengen van hun kinderen.
Verantwoordelijke schepen: Liesbeth Homans, schepen voor sociale zaken en OCMW-voorzitter